Πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, Καρατάσιου, Δασύλλιο Μετεώρων Πολίχνης, Περιαστική περιοχή

Ο φυσικός πλούτος του Δήμου

Το πρώην στρατόπεδο και μελλοντικό Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά

Η συμφωνία παραχώρησης των 332 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά που υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2017, στοχεύει πρώτα από όλα στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών της Θεσσαλονίκης.

Από τότε έως σήμερα έχουν γίνει σημαντικές ενέργειες διοικητικές, οργανωτικές και μελετητικές προκειμένου ο χώρος του πρώην στρατοπέδου να μετατραπεί στο μεγαλύτερο πάρκο της Θεσσαλονίκης, το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά (ΜΠΠΜ).

Εκπονήθηκε το στρατηγικό σχέδιο και μετά από μια ευρύτατη διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς της πόλης και τους κατοίκους της περιοχής μας, καθορίστηκαν οι στόχοι επανάχρησης του χώρου.

Εκπονήθηκε επίσης το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο μια πολεοδομικού επιπέδου μελέτη, που προτείνει τον χαρακτηρισμό του χώρου του πρώην στρατοπέδου ως πρασίνου, αποκλείει την περαιτέρω δόμηση και αποδίδει νέες χρήσεις γης στα υφιστάμενα διατηρούμενα κτίσματα.

Πλέον των παραπάνω εκπονήθηκε η μελέτη με τίτλο "Περιβαλλοντική αναβάθμιση και απόδοση σε κοινή χρήση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά", εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίες αδειοδοτήσεις και εγκρίθηκε η χρηματοδότηση 19.000.000 ευρώ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΣΠΑ 2014 – 2020). Με το έργο αυτό θα ολοκληρωθούν όλες οι βασικές υποδομές προσβασιμότητας και ασφάλειας των επισκεπτών στον υπαίθριο χώρο του μητροπολιτικού πια πάρκου ενώ θα φυτευτούν 7.000 δέντρα και θάμνοι που θα μετατρέψουν τον χώρο σε μια όαση πρασίνου. Οι εργασίες για το συγκεκριμένο έργο προγραμματίζεται να ξεκινήσουν στο τέλος του 2019.

Ο Δήμος οραματίζεται και υποστηρίζει με κάθε αναγκαία ενέργεια την απόδοση σε δημόσια χρήση ενός ελεύθερου χώρου πρασίνου και κοινωφελών χρήσεων, αλλά και την ταυτόχρονη προστασία της έκτασης και την ανάδειξή της ως τόπο ιστορικής και κοινωνικής μνήμης. Οι στόχοι αυτοί θα αναβαθμίσουν περιβαλλοντικά την ευρύτερη δυτική Θεσσαλονίκη συνδράμοντας στην ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών της καθημερινότητας και της υγείας των κατοίκων. Το πράσινο αλλά και οι χρήσεις που θα φιλοξενηθούν στα κτίσματα θα αποδώσουν στην περιοχή μια νέα αστική ταυτότητα, έναν νέο πόλο δραστηριοτήτων ελεύθερου χρόνου, εκπαίδευσης και πολιτισμού, που θα προσελκύσει τους κατοίκους αλλά και επισκέπτες από όλο το μητροπολιτικό συγκρότημα και πέρα από αυτό.


Πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου: ένα ζωντανό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας

Το Πάρκο Καρατάσιου (πρώην στρατόπεδο) του Δήμου Παύλου Μελά, συνιστά μια ενιαία έκταση 689 στρεμμάτων εντός της οποίας εναλλάσσονται το φυσικό τοπίο, η βλάστηση με την πευκώδη κάλυψη και τα μονοπάτια πεζοπορίας. Παράλληλα, χρήσεις γης αναψυχής, πολιτισμού, εκπαίδευσης και αθλητισμού το αναδεικνύουν σε ένα σπάνιο χώρο κοινόχρηστου πρασίνου εντός του ευρύτερου αστικού πλέγματος. Γι’ αυτούς τους λόγους αποτελεί μια μελέτη περίπτωσης, ένα καλό παράδειγμα σταδιακής ενσωμάτωσης δημόσιου χώρου στην καθημερινή ζωή της πόλης, τοπικά και μητροπολιτικά. Τέλος, λόγω της θέσης του δίπλα στην περιφερειακή οδό είναι εύκολα προσβάσιμο στους πολίτες όλου του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Εδώ και 15 χρόνια γίνονται προσπάθειες για την οριστική απόδοσή του στην τοπική κοινωνία και αξιοποίησή του ως ελεύθερος χώρος πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής.


Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης: «παράδεισος» στον αστικό ιστό

Ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης είναι σημείο αναφοράς όχι μόνο για τον Δήμο Παύλου Μελά, αλλά και ευρύτερα, αφού στην ελληνική επικράτεια υπάρχουν ελάχιστοι Βοτανικοί Κήποι (ολοκληρωμένοι), περιλαμβάνει μια πλούσια συλλογή 1.000 και πλέον φυτών. Είναι ένας αστικός Βοτανικός Κήπος πέντε στρεμμάτων, μια όαση πρασίνου μέσα στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό, που επιτελεί κυρίως εκπαιδευτικό έργο. Στα χρόνια λειτουργίας του, έχουν ξεναγηθεί πάνω από 60.000 μαθητές, περιβαλλοντικές ομάδες, σύλλογοι και άτομα κάθε ηλικίας, αποκομίζοντας βασικές γνώσεις για τον κόσμο των φυτών.


Βυζαντινοί Νερόμυλοι Πολίχνης με ιστορική, πολιτιστική, περιβαλλοντική αξία

Οι Βυζαντινοί Νερόμυλοι Πολίχνης είναι ένα από τα λίγα μνημεία στη Δυτική Θεσσαλονίκη, τα οποία καταφέρνουν και συνδυάζουν την ιστορική και πολιτιστική τους αξία με την εκπαιδευτική και περιβαλλοντική τους σημασία. Το μυλοτόπι της Πολίχνης βρίσκεται στο συνοικισμό Μετεώρων, στη βόρεια πλευρά του δήμου, είναι σχετικά αποκομμένο από τον αστικό ιστό. Στο παρελθόν η περιοχή ήταν τόπος εκδρομών και αναψυχής για τους Θεσσαλονικείς, λόγω της ομορφιάς της (νερό, δένδρα, πανίδα και χλωρίδα στην καλύτερη μορφή τους). Σήμερα σώζονται πέντε βυζαντινοί νερόμυλοι κι ένας ληνός (πατητήρι). Με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου κηρύχθηκαν «Μνημεία Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Χρόνων» και στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο το ρέμα χαρακτηρίσθηκε «Αρχαιολογικό Πάρκο» που περιλαμβάνει το ανοιχτό θέατρο χωρητικότητας 500 ατόμων, έναν εκθεσιακό χώρο και αναψυκτήριο για τη θερινή περίοδο.


Δασύλλιο Μετεώρων στην είσοδο της πόλης

Το δασύλλιο Μετεώρων Πολίχνης έκτασης 110 στρεμμάτων βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό και αποτελεί εδώ και 60 χρόνια τόπο αναψυχής των κατοίκων του δήμου Παύλου Μελά και όχι μόνο. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η διαχειριστική μελέτη έτσι ώστε να μπορούν να χρηματοδοτηθούν δράσεις αναζωογόνησής του. Τα τελευταία χρόνια μέσα στο χώρο δραστηριοποιούνται εθελοντικές ομάδες με σκοπό την φροντίδα του χώρου.

Πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου